1. Startsidan
  2. / Verksamheten
  3. / Vår historia
  4. / Historieexposé
  5. / 1950-talet

1950-talet: Stärkta ägarpositioner och betydande nyförvärv

I efterkrigstidens Europa sker en kraftigt ökad efterfrågan på industri- och insatsvaror. Mot denna bakgrund stärker Industrivärden ägarpositionerna i intressanta innehavsbolag samt genomför nyförvärv i branscher som skogs-, gas- och stålindustri. SCA blir nytt innehavsbolag.

Handelsbanken hade fortfarande stora fordringar på SCA och följde världsmarknaden för trä och papper med intresse. USA var den då största exportören av dessa varor, men utbudet mötte inte efterfrågan med stigande priser som följd. Handelsbanken såg nu posi­tivt på utvecklingen och drev fram en börsintroduktion av SCA. Industrivärden passade då på att sälja förlags­bevisen i Bolinder-Munktell till Handelsbanken för att istället förvärva tio procent av SCA-aktierna. Företaget som en gång i tiden varit Handion hade nu sin ”efter­trädare” som ägare.

Under decenniet arbetade Industrivärden, fortfa­rande med bara en anställd, främst med transaktioner i de existerande portföljbolagen. Fondemissioner ökade innehaven i såväl Fagersta som Almedahl-Dalsjöfors, Bergvik och Ala. Engagemanget i Fagersta och SCA växte återkommande samtidigt som det minskade i Ericsson.

Ferdinand Wallberg blev bolagets verkställande direk­tör 1956 och Ernfrid Browaldh ny styrelseordförande. Mot decenniets slut dök helt nya innehav upp i Industrivärdens portfölj. 1957 köpte man aktieposter i AGA AB och Svenska Metallverken. De båda bolagen hade då varit med länge i Handelsbankens intressesfär. 1958 expanderade Industrivärden inom textilbranschen när man köpte aktier i Borås Väveri. 1959 utökade man sin investering i byggbranschen genom en apportemission i cementtillverkaren Gullhögens Bruk. Gullhögens ägarfamilj Wingårdh blev därigenom Industrivärdens första större aktieägare.

Senast uppdaterad: 28 feb 2024