1. Startsidan
  2. / Verksamheten
  3. / Hållbarhet
  4. / Vår syn och påverkan

Vår syn och påverkan

Industrivärdens strategi att arbeta långsiktigt för att utveckla och skapa värde i sina innehavsbolag medför ett naturligt fokus på hållbarhet. Uthållig värdetillväxt kan endast skapas i långsiktigt konkurrenskraftiga företag som tar stor hänsyn till miljömässiga, sociala och bolags­styrningsmässiga aspekter. Industrivärden är en ansvarstagande ägare med höga ambitioner att delta i utvecklingen av uthålliga verksamheter. På så sätt kan man bidra till hållbara innehavsbolag vilket gynnar de samhällen där de verkar. Det handlar dels om att minimera hållbarhetsrelaterade risker, dels att tillvarata hållbarhetsrelaterade möjligheter i en snabbföränderlig värld.

Industrivärden ställer tydliga krav på sina innehavsbolag. De ska etablera starka marknadspositioner, goda kassaflöden och finansiell styrka samt en tydlig utvecklingsförmåga. Därigenom skapas en stabil grund för ett väl integrerat hållbarhetsarbete samt innovationer, produkter och tjänster som bidrar till en hållbar utveckling. Genom att investera kapital i operationellt och finansiellt uthålliga företag samt att bidra till innehavsbolagens strategiska hållbarhetsarbete, tar Industrivärden sitt ansvar för en hållbar utveckling.

Särskilt fokus läggs på materiella hållbarhetsrisker och hållbarhetsrelaterade möjligheter, ur ett riskminimerings-­ och värdeskapandeperspektiv. Industrivärdens över­gripande ambition är att vara en påläst och kravställande ägare med ett hållbarhetsperspektiv som bidrar till långsiktigt framgångsrika innehavsbolag och att vara en långsiktig och hållbar placering med en attraktiv total­ avkastning till balanserad risk.

I syfte att materialisera dessa ambitioner genomförs:

  • Löpande analys och uppföljning av respektive innehavsbolag i enlighet med Industrivärdens integrerade hållbarhetsanalys.
  • Utformning av ägaragendor för respektive innehavsbolag samt utövande av inflytande i enlighet med Industrivärdens affärsmodell.
  • Dialoger med prioriterade intressenter i syfte att inhämta synpunkter till stöd för vidareutveckling av Industrivärdens hållbarhetsarbete.

Industrivärden förväntar sig att innehavsbolagen, ur ett övergripande perspektiv, har ett hållbart förhållningssätt i alla delar av sin verksamhet och att de:

  • Ser hållbarhet som en viktig strategisk fråga och bedri­ver ett framstående hållbarhetsarbete inom sin bransch, där hållbarhetsaspekter är integrerade i affärsmodeller, affärskulturer, strategier, processer, värdekedjor och produkterbjudanden.
  • På ett strukturerat sätt kontinuerligt utvecklar och stärker sitt hållbarhetsarbete med stöd av relevanta riktlinjer och mätbara mål.
  • Följer, utvärderar och löpande kommunicerar utveck­lingen av sitt hållbarhetsarbete samt förmedlar på vilket sätt man bidrar till en långsiktigt uthållig utveckling i de samhällen där man verkar.

I sitt hållbarhetsarbete utgår Industrivärden även från globala initiativ såsom OECD:s riktlinjer för multinationella företag, de åtta grundläggande ILO-konventionerna och FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Ur ett påverkansperspektiv har näringslivet en central roll vad gäller att skapa en hållbar värld. Industrivärden har därför undertecknat FN:s Global Compact och har sedan 2015 arbetat för att realisera dess tio principer.

För att kunna genomföra en kvalitativ analys av innehavsbolagens hållbarhetsarbete och utöva inflytande, måste Industrivärden ha en djup kunskap om respektive bolags verksamhet och hållbarhetsrelaterade frågor. Hållbarhetsanalysen är därför en integrerad del i bolagsanalysen av respektive innehavsbolag. På så sätt adresseras materiella hållbarhetsaspekter ur ett holistiskt perspektiv, med bas i innehavsbolagens respektive verksamheter, geografier och utvecklingsskeden. Det medför att hållbarhetsperspektivet ingår vid bedömningen av innehavsbolagens styrelser och bolagsledningar, strategiska frågeställningar samt finan­siella utveckling.

De personer som representerar eller har anknytning till Industrivärden, ska ha en aktuell och god bild av de åtgärder för värdeskapande som identifierats i respektive innehavsbolag. Mot denna bakgrund presenteras och utvärderas Industrivärdens ägaragendor kontinuerligt i Industrivärdens styrelse. Därigenom kan Industrivärden över tid utöva inflytande i strategiska hållbarhetsfrågor.

Industrivärdens intressent-­ och väsentlighetsanalys visar tydligt att bolagets viktigaste uppgift är att bidra till uthål­ligt aktieägarvärde i sina innehavsbolag. I detta arbete ska stor vikt läggas vid att säkerställa ett väl integrerat och strukturerat hållbarhetsarbete i innehavsbolagen. Baserat på väsentlighetsanalysen har hållbarhetsarbetet ett särskilt fokus på följande områden och underliggande mål:

  1. Ansvarsfull bolagsstyrning och en hållbar samhällsroll
    –    God bolagsstyrning, god affärsetik och anti­korruption
    –    God mångfald
    –    Anständiga arbetsvillkor
  2. Minimerad negativ klimat­ och miljöpåverkan
    –    Minskad klimatpåverkan
  3. Hållbar produktion och innovation
    –    Hållbar produktion
    –    Hållbar innovation

Bilden visar aktiviteter och förväntningar på innehavsbolagen kopplade till FN:s klimatmål

Senast uppdaterad: 6 mar 2025