Redovisningsprinciper
Tillämpade regelverk
Koncernredovisningen är upprättad i enlighet med de internationella redovisningsstandarder (IFRS) som antagits av EU och med tillämpning av RFR 1 Kompletterande redovisningsregler för koncerner. Årsredovisningen för moderbolaget är upprättad enligt Årsredovisningslagen (1995:1554) och med tillämpning av RFR 2 Redovisning för juridiska personer. De viktigaste redovisningsprinciperna som tillämpats anges nedan. Om inget annat anges är dessa oförändrade jämfört med tidigare år. Nya eller reviderade IFRS samt tolkningsuttalanden från IFRIC har inte haft någon effekt på koncernens eller moderbolagets resultat eller ställning. Likaså görs bedömningen att beslutade kommande regelverk inte kommer att få effekt på koncernens eller moderbolagets resultat eller ställning.
Koncernredovisning
Industrivärden är ett så kallat Investment Entity och konsoliderar, som sådant, inte vissa dotterföretag. Dotterföretag som agerar stödfunktioner till moderbolaget konsolideras enligt förvärvsmetoden medan dotterbolag och intresseföretag som är investeringar (portföljbolag) inte konsolideras utan värderas löpande till verkligt värde.
Moderbolagsredovisning
Moderbolaget redovisar aktier i dotterbolag till anskaffningsvärde medan intressebolag och övriga innehav redovisas till marknadsvärde. Resultat av avyttring av aktier beräknas i enlighet härmed.
Utländsk valuta
Koncernens och moderbolagets funktionella valuta är svenska kronor, vilket även utgör rapporteringsvalutan. Transaktioner i utländsk valuta omräknas till funktionell valuta enligt de valutakurser som gäller på transaktionsdagen. Tillgångar och skulder i utländsk valuta räknas om till den funktionella valutan till balansdagskurs.
Utdelningsintäkter från aktier
Utdelningar redovisas när rätten att erhålla betalning är fastställd. Erhållna aktier i Essity har i resultaträkningen redovisats på raden Värdeförändring aktier med mera som en intäkt uppgående till 16 120 mnkr. Motsvarande kostnad avseende negativ värdeförändring av SCA-aktier har redovisats på samma rad.
Redovisning av finansiella tillgångar och skulder
Finansiella tillgångar och skulder klassificeras i följande kategorier: finansiella tillgångar och skulder värderade till verkligt värde via resultaträkningen, lånefordringar och övriga finansiella skulder som värderas till upplupet anskaffningsvärde. Klassificeringen är beroende av för
vilket syfte den finansiella posten förvärvades. Köp och försäljning av finansiella instrument redovisas per affärsdagen. Industrivärden har valt att redovisa samtliga noterade aktieinnehavs och aktiederivats löpande marknadsvärdesförändring över resultaträkningen.
Exchangeable
Exchangeablen som är utgiven i SEK består av ett värdkontrakt i form av en obligation och en utställd option att antingen återbetala lånet med aktier i ICA Gruppen eller med kontanta medel. Värdkontraktet värderades initialt till verkligt värde och därefter till upplupet anskaffningsvärde med tillämpning av effektivräntemetoden. Det innebär att lånen räknas upp över löptiden till nominellt värde. Uppräkningen redovisas som en värdeförändring i resultaträkningen. Optionen värderas löpande till verkligt värde via resultat- räkningen på raden Värdeförändring aktier med mera. Transaktionskostnaderna periodiseras över löptiden och ingår i värdeförändringen i resultaträkningen.
Utställda aktieoptioner
Erhållen optionspremie skuldförs och avräknas mot erlagd premie vid eventuellt återköp. Om en utställd option förfaller utan inlösen intäktsförs premien. Vid inlösen av en utställd option ökar premien lösenpriset vid försäljning av aktier respektive minskar lösenpriset vid köp av aktier. På balansdagen marknadsvärderas utställda optioner och värdeskillnaden mot erhållna skuldförda premier resultatförs. I balansräkningen redovisas de utestående optionerna som övriga kortfristiga skulder.
Likvida medel
Som likvida medel klassificeras, förutom kassa- och banktillgodohavanden, kortfristiga finansiella placeringar med kortare återstående löptid än tre månader.
Materiella anläggningstillgångar
Materiella anläggningstillgångar redovisas till anskaffningsvärde efter avdrag för ackumulerade avskrivningar och eventuella nedskrivningar. Avskrivning sker linjärt över tillgångens beräknade nyttjandeperiod, vilken bedöms vara mellan tre och fem år. Bedömning av en tillgångs restvärde och nyttjandeperiod görs årligen.
Ersättning till anställda
Pensioner
Inom koncernen finns både avgiftsbestämda och förmåns- bestämda pensionsplaner. Kostnader för avgiftsbestämda pensionsplaner kostnadsförs i takt med att avgifter erläggs. Förmånsbestämda pensioner inom Alecta redovisas som avgiftsbestämda då det inte finns tillräcklig information för att redovisa dessa som förmånsbestämda. Inga nuvarande anställda har förmånsbestämda pensioner. Pensionsskulden avser förmånsbestämda pensioner för tidigare verkställande direktörer årligen beräknade i koncernen enligt IAS 19 med hjälp av en oberoende aktuarie. Alla förändringar i pensionsskulden redovisas när de inträffar. Räntekostnaden redovisas i resultaträkningen medan omvärderingar såsom aktuariella vinster och förluster redovisas i övrigt totalresultat.
Långsiktiga incitamentsprogram
Industrivärdens långsiktiga incitamentsprogram är kontantreglerade program där den anställde kan investera en viss del av sin fasta lön i aktier och efter tre år erhålla prestations- och matchningsaktier förutsatt fortsatt anställning. För mer information om programmen, se not 6. Kostnaden för programmen periodiseras över löptiden och redovisas under raden Förvaltningskostnad. Skulden för programmen omvärderas till verkligt värde vid varje bokslutstillfälle. Industrivärden har ingått en aktieswap för att på så sätt begränsa kostnaden. Aktieswappen omvärderas löpande till verkligt värde och värdeförändringen redovisas under raden Förvaltningskostnad.